FOOD | Christmas cookies!

dinsdag 24 december 2013

Koekjes, BETTYCROCKER.

Wat is er beter dan vlak voor Kerst (of op de Kerstdagen natuurlijk) de keuken induiken en heerlijk ouderwets koekjes te bakken. En dan vooral zoals je het vroeger deed, lekker van het deeg snoepen, misselijk worden en ondertussen koekjes uitsteken die je later waarschijnlijk niet eens meer eet omdat het stiekem alleen maar om het deeg ging. Gister had ik zo een dag, ik had gewoon zin om koekjes te maken en ik had nog een Amerikaanse koekjesmix liggen. Hierboven alvast het eindresultaat! Waarschijnlijk denken de meesten bij Kerst aan rood, groen, zilver en goud, maar ik vond geel ook wel eens leuk! Hieronder heb ik stap voor stap gefotografeerd wat ik heb gedaan. Ik vind het lastig om uit te leggen, omdat ik wel vaker dingetjes bak, dus mocht je iets willen weten laat dan gerust een reactie achter zodat ik je misschien kan helpen!


Allereerst, de ingrediƫnten. Voor de koekjes heb ik een kant en klare koekjesmix gebruikt, omdat ik deze nog had liggen en deze graag op wilde maken (en een keer wilde testen). Voor deze mix voeg je nog een ei, 83 gram boter en een theelepel bloem toe.


Eerst gooi je de droge ingrediƫnten bij elkaar in een kom, deze twee mix je even met een garde door elkaar zodat, in dit geval de bloem, goed door de koekjesmix heen zit. Vervolgens gooi je het ei en de boter erbij. Laat wel even de boter op kamertemperatuur komen. Ikzelf snijd de boter altijd nog in wat kleinere blokjes voordat ik het toevoeg.


En dan: kneden maar! Vroeger deden jullie dit waarschijnlijk met de hand en dat kan en mag natuurlijk nog steeds! Ikzelf doe het nu met een deeghaak, omdat van je handen warmte afkomt en dat de boter sneller zacht maakt. Als het deeg er zoals hierboven uitziet, moet je het wel met de hand overnemen en maak je er een bol van. Het is aan te raden om het deeg in te pakken in vershoudfolie en dan even een uurtje of 2 in de koelkast te laten liggen, zodat de boter weer wat harder wordt. Hierdoor is het uitrollen later makkelijker!


Dan is het tijd om het deeg uit te rollen (Oh, en misschien is het handig om alvast je oven voor te verwarmen! Voor deze koekjes mag de oven op 190 graden). Strooi eerst wat bloem op je werkblad, op het deeg en eventueel op je roller, dan blijft het deeg in ieder geval niet plakken. Rol het deeg rustig uit, anders breekt het snel aan de zijkanten. Pak na het uitrollen je leukste, gezelligste of meest Kerstige uitstekers erbij en steek de koekjes uit. Ikzelf steek eerst al mijn koekjes uit en haal daarna het deeg eromheen weg en verplaats ze dan naar een bakplaat, maar dit kan je natuurlijk ook koekje voor koekje doen. Houd op de bakplaat genoeg ruimte, de koekjes kunnen altijd nog wat uitlopen. Daarna mogen de koekjes in de oven, voor dit recept hoeven ze maar 5-7 minuten in de oven, dat hangt een beetje van je oven en van de dikte van je koekjes af! Als ze goudbruin zijn, zijn ze klaar!


Laat de koekjes na het bakken even afkoelen op de bakplaat, maar haal ze er na ongeveer 1 a 2 minuutjes af en leg ze ergens anders op zodat de warmte van de bakplaat de koekjes niet warm blijft houden. Ik legde de koekjes op een snijplank.


Je kunt de koekjes op allerlei manieren decoreren, maar ik heb gekozen voor het versieren met royal icing. Royal icing is eigenlijk een glazuurtje gemaakt van poedersuiker, eiwit (ik gebruik eiwitpoeder maar je kunt ook echt eiwit gebruiken) water en eventueel kleurstof voor een kleurtje. Mocht je hier wat meer over willen weten, zoek dan even op internet want er zijn veel soorten, manieren, recepten en technieken voor het versieren hiervan!


Ik heb gekozen om de koekjes eerst wit te maken. Wanneer je koekjes gaat versieren met royal icing trek je eerst altijd, met een spuitzak met een heel klein gaatje, een dijkje rondom het koekje en daarna vul je deze pas in, zo loopt de icing niet van je koekje af. Daarna heb ik nog wat gele icing gemaakt en ben ik uit de losse hand wat gaan decoreren en heb deze afgemaakt met wat suikerpareltjes! Het eindresultaat hebben jullie natuurlijk bovenin de post al gezien. Vonden jullie het leuk om zo een artikel te lezen? Laat het graag weten, dan kan ik dit vaker gaan doen, want ik vind het erg leuk! Alvast een hele fijne Kerst gewenst! Love, Roshelle.

Volg LifeOfRoshelle - Facebook - Instagram -  TwitterBloglovin' -

26 opmerkingen
  1. Wauw, wat een super mooie kerstkoekjes! Kunnen zo in een kookboek :) Ik vind dit soort artikelen heel erg leuk, dus zeker vaker doen zou ik zeggen! Jij ook alvast een hele fijne Kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aaaah die van jou zijn ook leuk geworden haha, heb net geblogt over mijn kerstkoekjes. Blijft leuk om te doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi gedaan zeg! Ik vind dit altijd wel leuk om te lezen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aaah, ik vind ze echt supercute! :D De kleurtjes doen me ook wel een beetje aan Pasen denken hihi. Leuk, zulk soort artikelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ah wat zijn ze super schattig geworden! Leuk gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze zijn leuk geworden! Vooral die handschoentjes zijn leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze zien er lekker uit! Leuk gedaan ook met de icing, heel simpel maar erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuke post Rosh!! En wat zien de koekjes er lekker uit!! x

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die zien er echt heel schattig en kerstig uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat leeukkk! Echt heel duidelijke uitgelegd, zou wel vaker dit soort posts willen zien:)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Die zijn echt super mooi! Ook je foto's zijn erg leuk. Misschien vaker dit soort posts?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh wat leuk zeg die koekjes, vooral die icing is echt super mooi en recht gedaan!
    Ik vind deze posts leuk :D

    Ik wens je fijne kerstdagen!

    liefs,
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Geel is weer eens wat anders!

    Leuk gedaan, Rosh! Bewaar je er een paar voor mij? Haha!

    x

    www.ipriszz.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ziet er super leuk uit! Ik had het geprobeerd met gewoon eiwit maar dat werd een stuk minder mooi haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Kookheldin! Ik wil nog steeds met jou zo'n heerlijke taart maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat mooi gedaaan zeg! Hier krijg je honger van haha :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Leuk gedaan! en wat een preciesjes werk om het witte spul er goed op te krijgen.
    Even een tip ik las je over mij stukje in het rechter vakje het zinnetje van; Ik studeer Vormgeving en in ik mijn vrije tijd geniet ik van bloggen over enz. dat ik woordje na in moet weg anders klopt die zin niet.

    Maar ik wens je hele fijne feestdagen toe!
    Liefs, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh lief dat je dat even zegt! Dankjewel! Heb het even aangepast. Jij ook fijne dagen!

      Verwijderen
  18. Yummy, yummy, these cakes look really delicious ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Yummy, yummy, these cakes look really delicious ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Er ligt er nog een voor mij, jammiee

    BeantwoordenVerwijderen
  21. These are so cute!

    http://the-renaissance-of-inner-fashion.blogspot.co.uk/

    BeantwoordenVerwijderen