LIFE | Hoe beginnen met hardlopen?

dinsdag 22 april 2014

In September vorig jaar besloot ik het: ik ga nu beginnen met hardlopen. Ik vond het onwijs leuk om mensen te zien rennen op straat, lekker in het zonnetje maar ook door wind, regen en kou. Ik vind het ongelofelijk bijzonder dat je je lichaam kunt trainen op zo een manier dat je ineens een uur achter elkaar kan rennen terwijl eerst het stukje naar de net wegrijdende trein te veel was. Dit wilde ik ook! In dit artikel laat ik zien hoe ik begonnen ben, wat voor spulletjes ik heb aangeschaft en hoe het bij mij fout is gegaan. Dit is allemaal gebaseerd op eigen ervaringen, dit kan voor iedereen natuurlijk anders zijn.


Hoe begin je dan?
Allereerst moet je het natuurlijk willen! Want zonder discipline en doorzettingsvermogen wordt het een stuk lastiger. Ik werd aangestoken door het hardlooptopic op Girlscene (klik). Ik was eerst nog wel even in twijfel: 'kan ik dit wel?' en 'durf ik dit wel?' Maar een paar weken later zag ik een goede aanbieding voor een hardloopoutfit en besloot ik om het gewoon te doen! Omdat ik het zelf prettig vond om met een soort schema te beginnen heb ik gekozen voor Start to run met Evy. Dit is een programma waarbij je in 10 weken tijd, 5 km leert rennen. Je loopt drie keer per week en je bouwt het met dit schema rustig op. Dit betekent dat je in de eerste paar weken voornamelijk bezig bent met een paar minuten rennen en veel minuten lopen. In de verdere weken bouw je het lopen steeds meer af en bouw je het rennen steeds meer op. De lessen kun je downloaden en plaats je dan onder je muziek in je telefoon. Wanneer je gaat rennen speel je dus gewoon de les af als muziek. Tijdens de les hoor je voornamelijk muziek en Evy praat er soms even doorheen om je op iets te wijzen, te vertellen dat je weer moet gaan rennen (of lopen) en geeft je tips over voeding en kleding.


En wat heb je nodig?
Ik denk dat dit voor iedereen persoonlijk is. De een vind het wel prettig om te lopen met muziek, de ander hoort liever de fluitende vogeltjes. Wat ik zelf belangrijk vind om nodig te hebben bij het hardlopen is allereerst een stel goede schoenen. Ik heb toevallig een paar weken terug nieuwe schoenen aangeschaft. Het was even een investering maar deze schoenen zijn wel goed voor mijn voeten. Wanneer je nog niet zeker weet of je het leuk vind is het natuurlijk een dure grap om schoenen aan te schaffen die je vervolgens niet gebruikt, maar het allerbeste zijn natuurlijk een stel goede schoenen. Ik vind het ook erg prettig om speciale sportkleding te dragen. Ik heb nu een winterset en een zomerset (die je hierboven ziet). Sportkleding is niet van katoen gemaakt waardoor het luchtig blijft en je zweet zijn weg naar buiten vindt (hmm, jummie). Dit is een stuk prettiger tijdens het rennen dan dat je in een warme joggingbroek en vest rent.


Wanneer je ervoor kiest om tijdens het rennen muziek te luisteren is een hardlooparmband erg handig, dit is natuurlijk ook een must wanneer je de lessen van Evy wilt volgen. De hardlooparmbanden zijn erg goedkoop te krijgen op Ebay en bij bijvoorbeeld de Action, maar let altijd even op de maat van je armband. Als je smalle armen hebt (zoals ik) zijn sommige armbanden te groot. Meet dus altijd even je bovenarm op wanneer je er eentje aanschaft want op de verpakking staat vaak de omvang. Als laatste gebruik ik nog een armband met licht, deze reflecteert en knippert en is handig wanneer je in een stad woont, langs de weg rent en het donker is. Ik ren voornamelijk 's avonds en ik vind het belangrijk om zichtbaar te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een reflecterend hesje te dragen of lichtjes om je schoenen te binden bijvoorbeeld.

En dan, beginnen maar!
Dan is het tijd om te beginnen. Hardloopoutfit, check. Schoenen, check. Muziek of Evy op je telefoon, check. Doorzettingsvermogen, check! Probeer altijd voordat je gaat rennen een korte warming-up te doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de trap een paar keer op en neer te rennen, een paar minuten te huppelen of voordat je gaat rennen een stevig stukje doorwandelen. Wanneer je meteen begint te rennen zul je sneller moe worden. Ik deed dit zelf op het begin van Evy niet omdat je daar rennen al afwisselt met lopen. Let tijdens het rennen niet op je snelheid, doe gewoon wat goed voelt. Probeer je niks aan te trekken van hardlopers die je misschien wel keihard voorbij rennen. Als je net begint is het allemaal nog nieuw en moet je alles opbouwen, zo ook je snelheid. Het is belangrijker dat je het volhoud dan dat je keihard begint te rennen en na een paar minuten helemaal kapot bent. Probeer tijdens het rennen vol te houden maar ga niet over je strepen, als je lichaam aangeeft ergens pijn te hebben of te protesteren probeer dan niet door de pijn heen te gaan.

Het gaat fout, wat nu?
Het kan altijd gebeuren, blessures loeren namelijk om de hoek. Ren je net verkeerd, draag je net de verkeerde schoenen of verstap je je tijdens het lopen, het kan allemaal gebeuren. Veel klachten bij hardlopers zijn blessures aan enkels, knieën, scheenbenen en kuiten. Dit kan natuurlijk ook op andere plaatsen zijn, maar dit zijn de meest voorkomende. Ik vertel hier even mijn eigen ervaring, omdat ik niet weet hoe het verder in zijn werk gaat met andere blessures. Ik was net gestart met Keep running van Evy om mijn 5 km rennen verder uit te bouwen naar 10 km. Ik voelde al eerder dat ik af en toe wat last kreeg van mijn linkerheup maar ik trok me er niet zo veel van aan. De derde les die ik volgde van Keep running werd het te veel. Tijdens het rennen kon ik niet meer, ik had zo ontzettend veel pijn aan mijn heup dat ik strompelend terug ben gelopen. De volgende dag ben ik meteen naar de dokter gegaan die mij wees op een slijmbeursontsteking. Ik kreeg ontstekingsremmers mee en daarmee moest het wel over gaan.


Ik besloot toch om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut en die had een andere diagnose: een peesplaatontsteking. Even in het kort: vanaf je heup tot aan je knie zit een pees aan de zijkant van je been, deze pees verbindt al je spieren in je bovenbeen en zit dus vast een je heup en knie. Deze is bij mij op dit moment ontstoken en dat is erg vervelend. Het is niet helemaal duidelijk hoe het is gekomen, maar ik heb meteen andere schoenen aangeschaft omdat mijn fysio opmerkte dat ik naar binnen liep. Ik ga nu twee keer per week naar de fysio, wordt getapet (dat is tape die je op je huid krijgt, die je huid een stuk verplaatst waardoor je spieren net anders te komen liggen) en smeer me suf met Ice power. Ice power is een koude crème die goed is voor blessures en andere pijntjes. De crème wordt zo koud dat ik mijn blessure even niet voel. Maar wat er nou echt te doen is tegen blessures? Rust! Dat is het allerbelangrijkste. Wanneer je lichaam aangeeft iets niet mee te kunnen of pijn te hebben ga dan niet door en neem voornamelijk rust. Liever een keer te weinig dan een keer te veel!


Wat ook leuk is!
Als je al een tijdje hebt gerent en je uiteindelijk 5 km (of 10, of 20) kan rennen mag je ongelofelijk trots zijn op jezelf! Waarschijnlijk was het een hele taak om dit voor elkaar te krijgen. Je hebt goede dagen gehad, slechte dagen en af en toe wilde je er zeker mee stoppen. Maar het is gelukt en je kan nu lekker een stuk rennen zonder te stoppen en zonder de constant buiten adem te zijn. Omdat je jezelf wilt belonen kan je bijvoorbeeld inschrijven voor hardloopwedstrijden. Vooral in de zomer barst het van de wedstrijden en kun je bijna wekelijks ergens aan meedoen. Het is een soort beloning omdat je tijden zo een wedstrijd een soort van kan laten zien wat je hebt bereikt en het is natuurlijk heel erg leuk om met zoveel anderen te rennen. Welbekende wedstrijden van 5 km zijn natuurlijk de Electric- en Colorrun maar er zijn vaak in jouw buurt ook kleinere wedstrijdjes. Ga eens kijken op internet en schrijf je in, het kost vaak een paar tientjes. Ik heb me toevallig ingeschreven voor We own the night van Nike & Vogue op 7 juni. Dit is 10 km. Ik denk wel dat het erg lastig wordt omdat ik nu al 3 weken met mijn blessure zit, maar ach, we gaan het gewoon proberen!

Ik hoop dat ik jullie een beetje hebt geïnformeerd over het beginnen met hardlopen. Ik ben natuurlijk geen expert en heb dit puur geschreven op eigen ervaringen. Wanneer je nog vragen of opmerkingen hebt over dit artikel laat het me weten, dan kan ik het eventueel aanpassen en/of je vragen beantwoorden! Love, Roshelle.

Volg LifeOfRoshelle - Facebook Instagram -  Twitter - Bloglovin' Youtube - 

13 opmerkingen
 1. Goed artikel Roshelle! Misschien ga ik dalijk wel rennen, heb motivatie gekregen door je artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb me van de week bedacht dat ik wilde hardlopen! Morgen ga ik beginnen.. :') Hoop dat het lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super handig artikel! Klopt, dat je moet stoppen met rennen als je pijn hebt. Ik krijg 2 weken last van me voeten tijdens het rennen, maar ik stopte niet. En nu heb ik er nog steeds last van... Maar het gaat wel over, ik heb zeker iets aan deze tips. Bedankt! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit artikel had ik echt even nodig !! Ik moet nog steeds beginnen met hardlopen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super leuk om te lezen! Ik moet eigenlijk ook weer beginnen! x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk artikel! Dit geeft me echt motivatie om weer te beginnen. Meestal begin ik heel enthousiast in vakanties en hou ik het ook vol, maar als ik dan weer naar school moet ben ik zo moe en stop ik er meestal weer mee. Echt knap dat jij zo doorzet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik! Herkenbaar ook, soms is het nou eenmaal zo druk! Probeer er tijd voor te maken, als je er eenmaal aan gewend bent gaat het vanzelf!

   Verwijderen
 7. Ik vind het ook heerlijk om te hardlopen en even helemaal je hoofd leeg te maken. Je hebt een mooie outfit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super leuke post! Dat heb ik nou ook, dat ik het zo leuk vind als ik mensen zie hardlopen. Het ziet er zo fijn uit, zo heerlijk als je dat kan, door de bossen en straten hardlopen in de zon. Ik heb het een aantal keer geprobeerd, ik denk nog steeds dat het niks voor me is..
  Maar je tips lijken me wel heel goed! Vooral omdat je het vanuit je eigen ervaring vertelt :).

  BeantwoordenVerwijderen