PHOTOGRAPHY | Spelen met de sluitertijd

donderdag 9 oktober 2014


Sinds dit schooljaar krijg ik fotografie- en filmles! Superleuk, want het is altijd leuk om bij te leren. Voor mij is mijn camera af en toe nog een grote puzzel en schiet ik vaak op normale stand. Ik bewerk mijn foto's namelijk altijd na met Photoshop, dus als de foto iets donkerder is dan ik zou willen is dit niet zo een probleem. Nu ik les krijg, is de standaard stand natuurlijk niet de bedoeling, dus schiet ik wat meer in AV of M stand. De opdracht voor deze week was het spelen met de sluitertijd en ik vond dit zo onwijs leuk dat ik het met jullie deel en uitleg hoe je dit doet! Ik ben overigens geen professional, dus verwacht niet dat ik alles weet, haha!

Op je camera heb je verschillende standen waarbij je alles handmatig in kunt stellen. Ik ben geen professional maar heb even gekeken bij welke standen je de sluitertijd handmatig kunt instellen. Dit zijn de standen P, TV, AV en M. Ik heb zelf gekozen voor AV stand, omdat dit wordt aangeraden tijdens de les. Op het schermpje zijn verschillende dingen te zien (op een spiegelreflex). Zo kun je je ISO instellen, je diafragma en meer, maar natuurlijk ook je sluitertijd. Je sluitertijd staat vaak links van je diafragma en kun je herkennen aan de / of '' (zo heb ik hem in ieder geval gevonden). Wanneer je er op klikt zie je verschillende getallen staan. Mijn camera gaat vanaf 30 '' tot en met 1/4000. Dit betekent dat de sluitertijd 30 seconden kan zijn of 1/4000 seconde.


Hierboven even een voorbeeldje. Links zie je dus een snelle sluitertijd en rechts zie je een langzame sluitertijd. Misschien heb je wel eens een druppelfoto gezien? Dit is gemaakt met een hele snelle sluitertijd en een foto met veel verkeerslichten in lijnen is langzaam. Op 'normale' camera's (dus geen spiegelreflex) kun je niet altijd de sluitertijd handmatig instellen, maar vaak zit de stand 'nacht' of 'nachtmodus' wel op de camera. Deze heeft vaak een langzame sluitertijd. De sportmodus heeft een snelle sluitertijd in verband met beweging. Misschien kun je de functie zo vinden op de camera die je hebt!


Ik hoop dat jullie het zo een beetje begrijpen. Er is anders heel erg veel informatie over op google te vinden, dus misschien kom je er dan uit! Ik heb gespeeld in het donker met de flitser van mijn telefoon. Ik maakte figuurtjes in de lucht met een lange sluitertijd. Ik stelde de sluitertijd in op 15 seconden en hierboven kun je het resultaat zien. Cool he? Ik vind het een supermakkelijk, maar leuk effect en wil er zeker nog meer mee doen. Zo kun je prachtige beelden maken wanneer je bijvoorbeeld een lange sluitertijd gebruikt bij een waterval of langs een weg met veel langsrijdende auto's! Vonden jullie het leuk om te lezen en hebben jullie het zelf wel eens geprobeerd? Misschien kan ik wat vaker dit soort dingetjes plaatsen nu ik wat leer op school, let me know! Love, Roshelle.

Volg LifeOfRoshelle - Facebook Instagram -  Twitter - Bloglovin' Youtube - 

6 opmerkingen
 1. Heel tof! Daar ga ik ook eens mee spelen. En je hebt het handig beschreven, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Cool! Ik kies inderdaad ook altijd maar voor de standaard instellingen enzo, maar af en toe eens wat experimenteren is zeker leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat grappig, ik heb ook fotografieles en leer nu ook dit soort dingetjes. Heb dit eigenlijk nooit uitgeprobeerd! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen